Göteborg - Sveriges näst största stad

Göteborg

Foto: GribicheFlickr (CC BY 2.0)

Göteborg är Sveriges näst största stad och centralort i Göteborgs kommun. Det är en händelserik stad med många utställningar, konserter och evenemang året om. Göteborg ligger på västkusten men några kilometer in från kusten. Evenemangen avlöser varandra varje månad. Under sommaren är det framförallt Liseberg som drar. Svenska mässan ordnar varje år flera riktigt stora mässor som drar mycket folk och fyller upp hotellen.
Staden grundades 1621 av Gustav II Adolf. Staden blomstrar under 1700-talet då Ostindiska kompaniet var igång. Under 1900-talet var Göteborg en framstående varvsstad men drabbades av varvskrisen på 1970-talet. Staden har återhämtat sig och är nu en modern stad.
I Göteborg talar man om fem större stadsdelar: Centrum, Hisingen, Västra Göteborg, Östra Göteborg och Nordöstra Göteborg.
Centrum
I de allra centralaste delarna inom Vallgraven ligger Centralen, Nordstan och här finns mycket folk och affärer. Rakt söderut går Avenyn som är den mest kända turistsamlingspunkten med många krogar. Öster om Avenyn ligger de stora evenemangsplatserna Ullevi, Liseberg med flera. Västerut från Avenyn ligger Vasastan med caféer, det pittoreska Haga och sedan Linnéstaden.
Hisingen
Hisingen är en stor ö omgärdad av de två utflödena av Göta älv ut i Kattegatt. Stadsbebyggelsen på Hisingen ligger nära centrala Göteborg. I väster ligger Torslanda och Hjuvik varifrån färjan till Öckerö går, det ligger flera stora skyltade badplatser i väster. I norr är det åkrar och skogsklädda berg.
Västra Göteborg
Som en fortsättning på stan ligger först Majorna med sina traditionella landshövdingehus och sedan fortsätter det med villakvarter som t.ex. Långedrag ut mot havet. I sydväst ligger förorterna Frölunda och Askim. Badplatser finns längs hela kusten.
Östra Göteborg
På andra sidan E6 ligger gamla stadsdelar som Örgryte och Olskroken. Norr om E20 ligger den livfulla Gamlestan. Öster om Örgryte ligger det stora friluftsområdet Delsjön med Skatås sportanläggning och möjlighet till sötvattensbad. Både Härlanda och Örgryte hyste tidigare några av Sveriges äldsta kyrkor. Gamla Örgryte kyrka har anor från medeltiden men byggdes om under 1700-talet och används än idag. Kyrkoruinen bakom Härlanda nya kyrka som grävdes upp under tidigt 1900-tal är Göteborgsområdets äldsta kristna kyrka.
Nordöstra Göteborg
I bergen i nordost ligger förorter som Bergsjön och Angered. Missa inte Hammarkullekarnevalen den sista helgen i maj varje år.

Från World66. Baserat på arbete av koj ingvar giorgio and lpx Innehållet är tillgängligt under Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0.